Cookie consent management tool История и настояще | Детска градина № 31 'Крилатко'

История и настояще


В жилищен комплекс „Възраждане“- втори микрорайон, до бл.53 в гр.Варна, сред 10 дка двор, с големи дървета , много зеленина и цветни алеи, се намира ДЕТСКА ГРАДИНА № 31 „Крилатко”. Началото на нейната история е поставено през 1984 година. Първият директор на ДГ „Крилатко“ по време на строежа на сградата е Мария Бакърджиева. От 05.11.1984г. - Татяна Петрова и от от 1985 до 21.12.2010г. - Николина Илинова. Настоящ директор – от 19.09.2011г. е Елена Ташева.
Сградата е изградена с обособени помещения за 6 детски групи, физкултурен и музикален салон, етнографски кабинет, наречен „Бабината къща“, кабинет за ресурсен учител, психолог и логопед, методичен кабинет, медицински кабинет, административни кабинети, разливочна. В двора има 6 детски площадки, оборудвани с пясъчници и предстои изграждане на нови спортни съоръжения. Всяка група има свое опитно поле, за което се грижи под ръководството на учители, помощен персонал, родители и деца.
ДГ № 31 „Крилатко” предлага условия за отглеждане на близо 200 деца, разпределени в 6 детски групи по възрастов признак - от 3 до 7 години.
Усилията на екипа са насочени към развитие на детския потенциал и способности чрез стимулиране на спортно-двигателна и художествено-творческата активност. В подходяща и уютна обстановка, с приятели на своята възраст, децата имат възможност да открият света за себе си и да развият своя талант, водени от учителите си с търпение, усмивка, взаимопомощ и толерантност.
В летописната история на детската градина свидетелстват утвърдени традиции в обучението и възпитанието на децата. Педагогическият екип е високо квалифициран и може ефективно да оправдае своето съществуване и развитие с добре балансирана, съвременна организация на своята креативна дейност. Двукратно е носител на престижната общинска награда Варна – 2001 и 2018г. за най-добър учителски колектив на годината в сферата на предучилищното възпитание. Детската градина е удостоена и с диплома – грамота от Варненско-търговско-индустриална камара за иновативни методи и постигнати високи резултати във възпитателния процес през 2014г. Управителният съвет на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – София награждава ДГ №31 „Крилатко“ с грамота - Първо място в категория „Етнографски кът“ в националния ученически конкурс, посветен на 180 годишнината от рождението на Апостола през 2017г. Детското заведение е трикратен носител в Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ на първо място, златни плакети и грамоти за вокална група и солисти. Носители сме на златен медал във фолклорен конкурс „Песните и традициите на Тракия“ към тракийско дружество „Капитан Петко войвода“ – гр.Варна.
Една от основните ни идеи във възпитанието на децата е да осъзнаят своята идентичност на българи. Осъществяваме това чрез реализирането на инициативата „Живеем в Европа, творим в България“ и „Научи ме, мамо, да обичам!“, като целта е децата да бъдат приобщени към българските традиции, обичаи, културни ценности, фолклорно богатство и изграждане на чувство за историчност. Със своята художествена и емоционална наситеност на възпитанието и образованието ДГ №31 „Крилатко“ постепенно е изградила облик на своеобразен културен център за фолклорно-художествено-творческа дейност. Съществен момент в реализацията на идеите тук е всеотдайното присъствие и сътрудничество на целия екип, родители и изявени дейци на културата, спорта, други професионални сфери, които допринасят за емоционалната удовлетвореност на децата.
Поддържаме партньорски взаимоотношения с НПО като: Клуб “Приятели на Европа“- гр.Варна, Клуб „Млад възрожденец“ към Общобългарския комитет „Васил Левски“ – гр.София, Фондация Номура – гражданско сдружение „Постоянно образование“ – гр.София и не на последно място – читалище „Образование“/1979г./ и фолклорна група“Тракийски бисери“ с худ.ръководител народната певица Добра Савова – с.Климентово, Сдружение „Литературно общество – Варна“ /СЛОВ/.
Възпитанието и обучението на децата се осъществява по утвърдени от МОН държавни стандарти.
От 1 август 2016 г. в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование Целодневна детска градина № 31 "Крилатко" се преименува на Детска градина № 31 "Крилатко".

МЕНЮ
Начало
За Детската Градина
Галерия
Новини
Контакти
ЗА ДЕТСКАТА ГРАДИНА
Учебен Процес
Групи
Квалификация
Документи
Обществен Съвет
Проекти
Събития
КОНТАКТИ
Адрес:
Варна, ж.к. „Възраждане“ до бл.53

Телефон:
0879/ 299 599

E-mail:
info-400266@edu.mon.bg
krilatko_varna@krilatko31.com

СТАРА ВЕРСИЯ НА САЙТА
Авторско право © 2024 Политика за защита на личните данни